13 Mayıs 2013 Pazartesi

Türkiye'nin ilk jeoparkı Kula (Katakekaumene)…


Sevgili seyir severler merhaba,

Kısa süre önce geldiğimiz Foça 'dan bir haftalık Konya-Nevşehir-Kayseri bölgelerini kapsayan bir seyir yapacağım..


Gezi güzergahı ;İzmir-Manisa-Uşak-Afyon-Konya-Nevşehir-Kayseri....


Bu seyrimi , diğer seyirlerimden farklı olarak 40 kişilik bir grupla yapacağım..
Grubun Bayanları Kula Gezi Hatırası





Seyirin ilk gününde ilk mola ve keşif ....

Türkiye'nin benzersiz kültürel ve jeolojik zenginliklere sahip ilk jeoparkı  Kula…

Kula ; Manisa ve Uşak şehirlerinin arasında bir kasaba... 

Amasyalı Strabon (M.Ö.54 – M.S.24) Kula ' yı aşağıdaki şekilde tarif etmiş...


"Alaşehir’den sonra 500 station uzunluğu, 400 station genişliği olan (9250 x 7400 metre), Mysia ve Maionia denen ve Katakekaumene  olarak adlandırılan bölgeye gelinir. Burada hiç ağaç yoktur. Toprağın yüzü küllerle kaplıdır, dağlık ve kayalık olan ülke sanki yangından olmuş gibi siyah renktedir. Bazıları, bunun yıldırımlardan ve ateşli yer patlamalarından olduğunu tahmin etmektedir."
Kula (Katakekaumene)'ya varış...

Günümüzden 1.1 milyon yıl ile 12 bin yıl arasındaki üç farklı süreçte yer kabuğundaki çatlaklardan  yükselen mağma muazzam patlamalar, kızgın kül, taş ve lav akıntılarının yarattığı cehennem görüntüleriyle Kula(Katakekaumene)'nın şaşırtıcı topoğrafyasını oluşturmuştur....




 Kula (Katakekaumene)





 Kula (Katakekaumene)

Kula bugün; inanç,doğa,kültür,kent ve sağlık turizmi ile sesini daha büyük kitlelere duyurmak istiyor...

Tavsiyem bu bölgeden geçerken burayı keşfetmeniz...

İnanç turizmi….Yıllarca Germiyanoğullarına  başkentlik yapan ve  birçok medeniyete ev sahipliği yapan Kula , camileriyle, tarihi kiliseleriyle Türkiye'nin inanç Turizmi kategorisinde  önemli merkezlerinden biri olabilir...

Carullah Bin Süleyman Camii



Geçmiş dönemlerde Karaman Rumlarına da ev sahipliği yapan Kula'da toplam üç adet kilise olmakla birlikte 20 tanesi tarihi  toplam 33 tane cami bulunmaktadır. 

Son dönemlerde Kula'nın  inanç turizminde ilerlemesi için kilise, cami, türbe gibi tarihi yapılar restore edilerek tekrar ayağa kaldırılıyor.


Meryem Ana Kilisesi
Stefanos Kilisesi




Türk halk şairlerinin tartışmasız öncüsü olan ve Türk'ün İslam'a bakışını Türk dilinin tüm sadelik ve güzelliğiyle ortaya koyan Yunus Emre, sevgiyi felsefe haline getirmiş örnek bir insandır. Yaklaşık 700 yıldır Türk milleti tarafından dilden dile aktarılmış, türkü ve ilahilere söz olmuş, yer yer atasözü misali dilden dile dolaşmış mısralarıyla Yunus Emre, Türk kültür ve medeniyetinin oluşumuna büyük katkılar sağlamış bir gönül adamıdır. Türkiye çapında birçok yerde mezarı bulunmaktadır.

 Kula ilçesinin Emre Köyü'de Yunus Emre'nin mezarının bulunduğu yerlerden biridir.  Kula’ya 25 km., Salihli’ye 45 km., İzmir’e 135 km., İzmir – Ankara karayoluna 10 km. mesafededir.





Emre köyü Tabduk Emre tarafından günümüzden 700 yıl kadar önce Saruhan Oğulları Beyliğine bağlı olarak kurulmuş olup, Batı Anadolu’da kurulan ilk Türk köylerindendir. Köyün burada kurulmasının en önemli nedeni türbenin kuzeyinden geçen ticaret (kervan) yoludur. Emre köyü, uzun yıllar çevrenin merkezi konumunda bulunmuştur. Bu nedenle köyde camii, hamam, medrese, pazaryeri ve konaklar bulunmaktadır. Günümüzde Yunus Emre ve hocası Tabduk Emre’nin mezarlarının bulunması önemini bir kat daha arttırmıştır.








Doğa turizmi…Kula,  tarihteki önemi ile olduğu kadar, eşsiz doğası ile de dikkat çeken bir ilçedir. Kula, peribacaları, volkanları ve mağaraları ile doğa severlere farklı bir alternatif sunuyor. 

Divlit Yanardağı


Kula volkanitleri, Batı Anadolu'da Manisa il sınırı içinde, yaklaşık 30 - 35 km uzunlukta ve 10-15 km genişlikteki bir alanda, Kula ilçe merkezi çevresinde son derece ilginç olan bu volkanizma Türkiye’nin Kuvaterner yaşlı genç volkanitlerinin ender olarak görüldüğü alanlardan biri olup, volkan konileri, kraterler, lav akıntıları ve tefra örtüsü şeklinde ve aktüel volkan görünümündedir. 



Kula (Katakekaumene)




Kula (Katakekaumene)





Kula (Katakekaumene)




Kula’ya ise 16 km uzaklıkta bulunan Peribacaları ise Burgaz Köyü civarındadır. Gediz 1 köprüsünü geçtikten yüz metre sonra sola kıvrılan patika yol ile başlayan alan, insanı zamandan ve mekândan kopararak Peribacalarıyla yalnız bırakıyor. 




Peribacalarının doğal ve bakir olarak korunabilmesi için bu alan doğal sit ilan edilmiş ve korunmaktadır. 



Kula Peribacaları
Kula (Katakekaumene)

Kent turizmi…Kula çeşitli nedenlerle günümüze kadar bozulmadan gelebilmiş bir anıt kenttir. Yapılar mimari açıdan eski kent yerleşmemizin bozulmamış tipik örneği teşkil etmesi ve bu niteliklerin belge açısından değeri Kula’ya ‘’Anıt Kent’’ Özelliğini kazandırmaktadır. Kula ve benzerlerinin korunması kentsel yaşam ve kültürel süreklilik ve örnek açısından önemi büyüktür. 




Kula evleri

Kula evleri

Kula evleri


Kula aslında kale içi bir yerleşimdir.  Bu gün için kale kalıntıları görünmüyorsa da kalenin varlığı açıktır. Bu nedenle de doku çok sıkışıktır. Şehir merkezi ve çekirdekler düzlükte yer almaktadır. Evler ise çekirdek etrafında mahalle birimler halinde görülmektedir. 


Kula evleri ve sokakları


Kula evleri ve sokakları


Sokakların ancak bir yük hayvanının geçebileceği kadar dar oluşu evlerin sokak kenarında sıralar halinde yer alması, meydan vs. olmaması ve yer yer sağlık koşullarına uymayan yerleşmelerin bulunması karakteristik bir kale içi dokusunu oluşturmuştur. 


Kula evleri ve sokakları




Sokakların en çok 100 metreden sonra kıvrılma ve kırılması organik dokuyu yaratmıştır. Kula’da evler iç içe gelecek şekilde sıkı bir doku görünümündedir. Hatta evlerin çatıları sokakları örtmüştür. Kula’da yaşam, sokakla direkt ilişkilidir. Her evin sokağı gören penceresi vardır. Bunun yanında bahçenin varlığı da gözden uzak tutulmamalıdır.






Kula evleri ve sokakları

Kula evleri ve sokakları

Kula evleri ve sokakları

Kula evleri ve sokakları

Kula evleri ve sokakları




 Kültür turizmi potansiyeli açısından Kula üzerinde bulunduğu coğrafya nedeniyle,
dünyanın en eski uygarlıklarına ev sahipliği yapmıştır..Yarenlerinden, yöresel yemeklerine, el sanatlarından bir çok kültürel değere Kula’da rastlayabilirsiniz..


Yarenler

Yarenler

Yarenler

Yarenler



Sağlık turizmi…Emir Kaplıcaları, Hermes (Gediz) nehrinin 5 km uzağında ve 59 C sıcaklıkta Emir hamamları adı verilen Romalılardan kalma bir yerdir. Kula-Selendi yolu üzerinde Kula’ya 14 km, Emir Hamamlarına 4 km uzaklıkta Gediz nehrinin yanında Kula Maden Suyu tesisleri bulunmaktadır.



Kaplıca ve tesisler..

Kula (Katakekaumene) Doğası ( Yanık Şehir)



Bir taraftan Gediz nehri akarken,diğer taraftan binlerce yıl öncesine ait lavları seyredebilir onlara dokunabilir, böylece doğanın birbiri ile mücadelesine sizde tanıklık edebirsiniz.



Kula (Katakekaumene) gezisi hatırası ...

Bir sonraki yayınım Konya'da görüşmek üzere hoşçakalın...

Sahip olduklarınızın kıymetini bilmeniz dileklerimle...
Sağlık,özgürlük,sevgi,aile,güvenilir dostlar...her ne sizi mutlu kılıyorsa..



Hiç yorum yok:

Yorum Gönder