26 Şubat 2013 Salı

Bali...Hayaller adası..


Sevgili seyir severler merhaba,

Bugün ,Güney yarım küredeki ikinci limanımıza ...Reklamlarında rüyalar adası, hayalleri süsleyen  egzotik ada diye duyduğumuz ve okuduğumuz... Bali adasına seyir yapacağız..İntikal aşamasından itibaren her yeri gözlemleyecek ve siz seyir severlere sunacağım.. 

Bu sabah ki duygularım biraz karışık ...Cakarta'dan çok , kaldığımız  güzel otelden ayrılmak üzücü geldi.. Tuhaf gelecek sizlere belki ama ... Açıkçası Cakarta'nın en beğendiğimiz yeride bu otel oldu ..

Neyse, bir limanı daha kazasız belasız atlatıp çok şükür seyre çıktık.. Evett.. Şaşırmayın biz denizciler seyirden çok gittiğimiz limanlardan çekiniriz.. Çünkü denizde olan her şey bizim işimiz  çok titiz ve dikkatli çalışırız ... Liman öylemi .. Her limanda türlü kişi ve olay... Personelinize tehdit oluşturabilir.. O nedenle aslında ... Kaptanlar seyire çıkınca rahatlar..))

Sabah rutin check-out işlemlerimizi tamamladık..bir gün önceden rezervasyon yaptığımız taksiye keyifle kurularak havalanına intikal ettik..Düşünsenize .. Gelirken aklımızda türlü düşünce nasıl bir yer,nasıl ulaşacağız,nasıl bir otel çıkacak vs. vs. Birde yaşlı tuk tuk'çunun bize yaşattığı  macera..Tabii..Şimdi taksinin keyfi bambaşka olur...)))

Cakarta havaalanı 25 km ..Biraz şehir trafiğinden sonra otobandan rahat gittik..135.000 Rp..Gelişin iki katı belki ama sıfır aksiyon..))

On line check-in olduğu için sadece bavulları vereceğiz derken ..İşlem sırasında bizden kişibaşı 40.000 Rp.bandrol parası aldılar.. Bunu da yeni öğrendik Indonesia nın bir kuralıymış.. Yurt içilerde 40.000 , yutdışılarda 150.000 Rp bandrol parası alıyorlarmış..Sordum başka ülke varmı sizin gibi vergi alan diye..Filipinler'de uyguluyormuş..Hazırlıklı olun kendi seyirlerinizde...

Cakarta havaalanında döviz bozdurma işinide yaptım... Bali'ye bırakmadım.. Cakarta'da hiç döviz bozdurma ofisi görmeyince Rp stoğumuz emniyet de olsun diye..İyi ki yaptırmışım..( Bali 'de kuru çok düşük uyguluyorlar).... Tavsiyemdir,dövizinizi havalanında bozdurun....Cakarta için tabii..

Air asia'da on line check in yapınca bize ayrı koltuk verdi..Eşim uçuşta hostese ayrı düştük bizi kavuşturun diye müracaat edince onlarda bize( uçak dolu olduğundan) en arka koltuğu tahsis etti..

Bu azimli değişim esnasında ön koltuğumuzda oturan ve bize hal hatır soran Finlandiyalı üç ( 2 erkek ,bir kız) gençle yol boyu sohbet ettik..Delikanlının biri (Henri) Çin'de okuyormuş..Bir kaç ay önce ailesiyle İstanbul'a gelmişler..Türkiye'yi çok sevmişler..Ben de karşı atakla...yeni okuduğum bir kitapta son yüzyılda  aldıkları tedbir ve yaptıkları uygulama ile  Fin insanlarının ...Dünya 'nın en eğitimli insanları ve kişi başı kitap okumada birinci olduğunu öğrendiğimi söyleyince ..bize seyir süresince ülkeleri ile ilgili resimler gösterdiler..Bali ve Kuta konusunda detaylı bilgi aktardılar.. Müstakbelde ki Finlandiya seyrimiz için mail ve kendi blok adreslerini verdiler..Sevdik onları..))

Bali havalanı küçük ve sevimli bir havaalanı ...çıkınca tek tip giyinmiş hawai gömlekli şöförlerden biriyle başladık pazarlığa..Gideceğimiz mesafe 6 km..Şöför 200.000 den ben 50.000 ( Finli gençler 50-100 arası dedikleri için) Rp'den başladık..Ben artırmaya  10 .000 ,  10 .000 devam ettim sonunda 100.000 Rp' de anlaştık..Ben mutsuz ..şöför mutsuz..))

Bali otelimizle rezervasyon aşamasından itibaren  yazıştım ..buna rağmen istediğim gibi bir oda çıkmayınca itiraz hakkımı kullanıp yazıştığım mailleride gösterince bize 235 numaralı  havuza bakan balkonlu ikinci kat en güzel odalarını verdiler..Odaya meyva gönderdiler..Her şey istediğimiz kalitede..Sevdik bu oteli ...

Tavsiyemdir ..Gitmeden bir ay kadar önce özel isteklerinizi,bir kaç gün öncede otelinize şu saatte geleceğim,otele en kolay ve en iyi ulaşım nedir..vb. sorularıda içeren mail atarsanız..Hem ilgi derecelerini anlarsınız..hem de sizin ilgili olduğunuzu anlamış olurlar...

Bali , Endonezya 'da Müslümanlığa topluca geçmeyen  tek ada.. Adanın çoğunluğu Hindu ve farklı dinlerden , küçük bir bölümüde Müslüman.. 12 Ekim 2002 yılında bu adada ( yaklaşık 200 kişinin hayatını kaybettiği ) bombalı terör saldırıları yapılmış..El Kaide örgütü tarafından..Bali halkı bu üzücü olay nedeniyle Kuta meydanına hayatını kaybedenlerin isimlerini de içeren simgesel bir anıt yapmışlar.. Sanırım bu nedenle hala adada güvenlik hissedilir derecede yoğun..

Bali  liman safhası nazara geldi sevgili seyir severler...Bir yağmur ki şelale sanki..ama hava 30 derece tam tropikal iklim.. Hava muhalefeti nedeniyle bu adada Kuta ile sınırlı kaldık..Üç gün yağmur yağdı.. Hem de bardaktan boşanırcasına ...Böyle yağmuru Türkiye'de bir tek Aksaz-Marmaris'te görmüştüm...Yıllarca gittiğimiz 1-2 aylık rotasyonlarımızda...

Yağmur konusunda bir kaç şey öğrendik..Çinliler, yeni yıl nedeniyle yaptıkları kutlamalarda yağmur duası yapıyorlarmış..Bu hafta pazartesiye kadar ne kadar çok yağmur yağarsa o yıl onlar için o kadar bereketli olacakmış..Siz gelirken Çinli arkadaşlarınıza sorun ve dua etmedikleri günlerde gelin..Çünkü tutuyor bunların duası..)) Birde en iyi ay burası için Haziran ve  Temmuz ayı imiş..Alın planlamaya...

Günlerden bir gün... hava açar açmaz hemen plaja gittik... Kuta'da iki ayrı plaj var..Surf yapanların çoğunlukla kullandığı Kuta beach..Daha çok denize girilen bölüm Legian beach..Şezlong (2 şezlong bir şemsiye bir sehpa) fiatlarıda 200.000 Rp diye başlıyorlar .. 50.000 Rp'de  anlaşıyorsunuz..Kardeşim dün 50 idi bugün niye 200 dediğinizde de bugün müşteri yok diye kendini savunuyor şemsiyeciler..))

Gençler yağmur fırtına farketmiyor her fırsatta günün her saati surf yapıyorlar..her yerde sörf hocaları ve öğrencileri var ..Dalgalar inanılmaz... İnsanın genç olup sörf yapası geliyor...Kuta bu açıdan genç nüfus yoğunluklu..Bu aslında Kuta'nın hem gündüzüne hem de gecesine enerji ve neşe veren bir olgu..Gençler hayatın tadı ve tuzu...

Bu ada ile ilgili bir tespitimizde seyyar satıcıları..Herhalde 10 dakika olmadan mutlaka bir seyyar satıcı geliyor ve satacak bir şeyi mutlaka vardır..Hiç bir şey olmasa masaj yapayım veya manikür pedikür yapayım derler..Eşime en nazik ifadeleriyle madaaam .. Banada bosss diye yanaştılar ama yüz vermedik..

Sevgili seyir severler..Anlayacağınız...Otelin harika havuzu , Kuta ve Legian beach arasında yağmur / güneşin ve seyyar satıcıların müsaade ettiği ölçüde keyifli gündüzler geçirdik..Plajda seyyar satıcılara gösterdiğimiz sabırla bu keyifi bozmadık..Dalgaların çıkardığı sesin müziği hakikaten Dünya'nın en dinlendirici müziği..

Bir yağmur arkası.. otelden hemen çıkıp bari denize giremedik deniz kıyısı bir cafede günbatımını seyredelim istedim..Tabii planlayıcı olarak ...o kadar yol geldik Bali için... eşime moral veriyorum..Bak ne güzel oldu hava kötü ama "SUNSET"i izleyeceğiz dedim..Hava 30 derece ama gök kurşini renkte bu arada..Ne dedi dersiniz..Sun görmedik ki set 'ini görelim..Haklı kadın ne diyeyim..)) 

Tayland seyyar satıcıları daha sempatik geldi bize.. Bunlar daha bir yapışkan.. Dilencide çok var.. Bir genç kadın çocuğu kucağında  yanımıza geldi.. bizim yanımızda gögüslerini göstererek çocuğunu emzirip para istedi.. Baktık aynı şeyi bütün plajda uyguluyor.. Bu artık onun için iş olmuş...Çok üzücü ve kötü .. :((

Kötülerin yanında güzelliklerde çoktu..Geceleri renkli Kuta caddeleri bize çok hoş anılar verdi..Üç ana caddesi ve bunları denize bağlayan bağlantı caddeleri sayısız cafe, restaurant, bar, klüp ve her cinsten mağazalar ile dolu..

Her gece farklı yerleri gezdik..Aklımda kalan yerler..

Beach walk ile Centro alışveriş merkezleri..plajın başında ve ortalarında deniz kıyısında..Mağazalar ve restaurantlar çok şık..Plajın Kuta tarafında ...Yağan yağmur esnafa yaradı ..Gördüğüm kadarıyla denize giremeyen hırsını  alışverişten aldı ...Batik desenli rengerank kumaşlar ,gümüş ve tahta oymalı incik boncuk ve türlü eşya, eşim neredeyse kendini kaybediyordu ..))

Plaj ve Kuta meydanı arasındaki barlar sokağı gibi olan Legian caddesi.. Cıvıl cıvıl neşeli...Her yaştan genç burada eğleniyor..))

Bir de favori restaurantımız oldu..Bu caddede(Legian caddesi no:153 B) The 101 otel ve Starbucks karşısında "Piza Mina" isimli .. Yemekleri inanılmaz kaliteli ve lezzetli. Sunum harika..Canlı müzik var..Fiyatlarıda çok uygun..Garsonumuz "Putu Anna Mina" da her gece bize güleryüzle servis verdi.. Tavsiye olunur...Buranın özel bir yemeği olan "Gado"yu denedi eşim ama yorum yapmadı..Çeşitli değişik soslar içinde haşlanmış  yumurta ve sebze ağırlıklı bir yemek ..Deneyin kendiniz karar verin..)))

Sevgili seyir severler ..Adada her yer taksi ..Yoldan geçen beş arabadan en az 3-4 adeti taksi..Bu kadar taksi niye var çözemedim..Ben aslında... Motorsikletle ada turu yaparak (günlük kirası kasklar dahil 50.000 RP) ve adanın iç tarafındaki köyleri , krater göllerini ve yerel halk dans gösterisini izlemeyi planlamıştım .. Ama yağmur nedeniyle bunları yapamadık.. Sadece limitli deniz , az güneş ve kum yaptık..Kuta muhtarı olacak kadar tüm sokakları keşfettik.. Lezzetli yemekler yedik.. Çok iyi de dinlendik.. Tam tatil oldu anlayacağınız..Az zamanda çok iş yapmadık bu limanda yani...))

Çocukluğumdan beri hayal ettiğim bir limana gelmiş olmanın mutluluğunu yaşarken..Bir seyir severimizden (Değerli arkadaşım Hasan Taş) aldığım maili kendisinin onayı ile sizlerle paylaşıyorum..Kendi kelimeleriyle...

Size ilginç anımı anlatayım.
Ben daha 10-11 yaşlarında iken 1973 yıllarında Alanya da yabancılar turizm katalogları getirirler giderken bırakirlardı. Orada bir resim kesmistim. Resimde bir ada, adada palmiye ağacı, ağacın yanında bikinili bir kız ve altında "Bali" yazısı vardı. O zamanlar internet falan yok. Bilgisayar bile yok. Coğrafya bilgim ve merakım çok aşırı olmasına rağmen zor buldum yerini dunya haritasinda. Ufacık bir ada. Dedimki içimden bu güney yarimkuredeki bize en uzak adayı herhalde 50 yil sonra ancak torunlarım görür derdim hep.
Fakat ilginçtir, Harp okulu açık.deniz eğitimi gezisini saymaz isek ilk pasaport ile çıktığım (Nisan 2000) yabanci ülke ve yer Bali adası idi ve benim planladigim bir seyahat değildi. Kayınbiraderim ortağı ile o bölgeye gidiyorlardı hem iş hem gezi için ucuz biletler ayarlamislardi, benide çağırmislardi.
Ve hayalini bile kurmadigim bir yere ilk gitmiştim. Yani hayalini bile kurmadigim yer gitmiştim.
Guzel yer tadını çıkartmanızi dilerim.


Sevgili seyir severler ..Herkesin hayallerinin gerçekleşmesini diliyorum... Sağlıkla...Sevdikleriyle birlikte...Bu limandan ayrılık vakti geldi..Ne kadar çabuk demeyin..Bir hafta oldu.. Bu limanda biraz mürettebata vakit ayırdım..))

Yeni seyirimiz küçük New York denen bir başka güzel limana..
Singapur 'da görüşmek üzere hoşçakalın...



CAKARTA HAVALANI..GÜZEL ,BAKIMLI VE YENİ..

PARA BOZDURMAYI UNUTMAYIN..ÇIKIŞIN ORADA..

HAVALANINDAN GÖRÜNTÜ

VERGİNİN BELGESİ...

FİNLİ GENÇLER..KIZ OLANI UÇAK TUTTU SANIRIM UYUYORDU..

BALİ BAVULLAR GELİYOR..

BALİ  HAVAALANI  ÇIKIŞ..

BALİ GECELERİ..

BALİ MASAJ REKLAMLARI..

PİZA MİNA..

ÖZEL SOSLU TAVUK YEMEĞİ..FAVORİM..

GENÇLER HER YERDE EĞLENİYOR..

MOTORLAR ..GENÇLER..MÜZİK..EĞLENCE...

HER YER IŞIL IŞIL..

SEÇENEK ÇOK...

KARAR VERİN NEREYE GİDECEKSİNİZ..

EĞLENCE GİRİŞTE BAŞLIYOR...

HER YER DOLU..


KUTA GECELERİ..

KUTA GECELERİ..

MASAJINIZI SEÇİN..

OTELİMİZ..

KUTA GÜNDÜZÜ

SPOR VE ROMANTİZM BİRLİKTE.. 



GENÇLER SURFE ÇIKIYOR..

ALIŞVERİŞ  MERKEZİ

DENZDEKİ SİYAH NOKTALAR SURFÇÜLER..))

GENİŞ VE UZUN BİR PLAJ..

GENÇLER PLAJA HAYAT VERİYOR..

SORFÇÜLER..

BİLDİĞİNİZ ÖRDEK..

HER YER YEMYEŞİL..

TAPINAKLARDAN BİRİ..


GECELERİ HER YERDE MÜZİK..


MORAL BULDUM BU GÖBEKLİNİN YANINDA..

KUTA GECELERİ

KUTA GECELERİ

KUTA GECELERİ..2002 SALDIRISININ YAPILDIĞI DİSKOTEK..

HANGİSİNİ ALSAM ACABA..

BU YAKIŞIRMI ...

KAFAYI BULMUŞ CANA YAKIN GENÇLER..

AVM..CANI SIKILANLARA..

AĞAÇLARA DİKKATİNİZİ ÇEKERİM..HAVA MAŞALLAH..

BİR ANI..

BALİ HATIRASI..

HAVA YİNE İYİ..))

KUTA PLAJI PANORAMİK..

BALİ ' DE KIŞ..

BALİ'DE UÇURTMA HİÇ AKLIMA GELMEZDİ..

BLOG YAZARINIZ..

ENDONEZYALI FANLARIM..

AVM HATIRASI

DİĞER AVM..

BALİ GÜNDÜZÜ

KUTA 'DAN  GÖRÜNTÜ..

KUTA 'DAN  GÖRÜNTÜ..

KUTA 'DAN  GÖRÜNTÜ..

KUTA 'DAN  GÖRÜNTÜ..

KUTA 'DAN  GÖRÜNTÜ..

YEREL HALK ..ÇALIŞANLAR..

KAMELYA ...İKİ SAAT ÖNCE BAŞLADILAR VE BİTMEK ÜZERE..



TAPINAK

AVM

KUTA 'DAN  GÖRÜNTÜ..

MODA..

ERKEK MODASI

KUTA 'DAN  GÖRÜNTÜ..

KUTA 'DAN  GÖRÜNTÜ..

BİR ZAMANLAR PARTİ İDİ..ŞİMDİ MAĞAZA OLMUŞ..))

KUTA ANITI..

RESTAURANT MOSTRASI..

YEREL KIYAFET MAĞAZASI



                               
                                                                   

SUNSET ZAMANI..



KUTA PLAJI

KUTA PLAJI

KUTA..


KUTA HATIRASI..





Hiç yorum yok:

Yorum Gönder