17 Şubat 2013 Pazar

Malezya..Kuala Lumpur'dan sevgilerimle...))



Sevgili seyir severler merhaba,

Dün kızımızı yolcu ettik..tahmin edeceğiniz gibi mahsunlaştık. 

Ancak sağ salim varış haberi ile birlikte ....içimiz yeni bir ülkeye gidecek  olmanın değişik 

duyguları ile kaplandı .Evettt..Yeni seyrimiz bildiğiniz gibi Phuket 'den hava 

yolu ile  Malezya..Limanımızda Kuala Lumpur ( KL )..Malezya'nın başkenti..



Akşamdan ,sabah taksimizi ayarladık..Burada (Patong beach)kendi evimize yakın bir taksiciyi kullandık sürekli..Emniyet açısından..Taksicimiz..Mr Chi..Sempatik bir tay..Genelde 100 THB fazla ister ama güvenilir..İsimlerimizi telafuz edemiyordu..Önce sen bana kısaca kad dersin dedim ..baktım kedi gibi telafuz ediyor ..bundan sonra ismimi Mr. Tıger koydum..Çok hoşuna gitti ..Kaplan onlarda kutsal gibi görülüyor sanırsam..ne zaman görse..Mr. Tıgerrr..ifadesiyle saygı duruşunda..))

Mr.Chi,havaalanına gideceğimiz gün  dolu olduğu için bize bir tanıdığının özel arabasını ayarladı..Bu hoşumuza gitmedi dediğimizde ,merak etmememizi söyledi..Korsan taksi ayarladı yani..Gelen gençten bir delikanlı ..Toyota arabasını yeni yıkamış, kokular sıkmış,dinlendirici bir Thai müziği açmış..
Mr Chi sıkı tembih yapmış belli..( Patong - havaalanı 600 THB ama Mr. Chi. bize 700 THB ayarladı..)

Tüm  hazırlıklar tamam ...evimizin teslimini yaparak 10.30 da yola çıktık..Uçağımız  13.30 da ...ancak , Patong- Phuket havaalanı gündüz bir saat çekiyormuş.. trafik oluyormuş..Şöförümüz bizi dağ yollarından kestirmeden götürdü ..Muhteşem bir doğa içinde gittik..Her yer ( bizde zeytin veya çam olur ) burada palmiye ağacı..Şöföre kokonat çok üretiliyor burada galiba dedim ..bu ağaçların ona benzediğini fakat bunların cinsinin değişik olduğunu ve yağ üretimi yapıldığını söyledi..

Bu ülkelerde zeytinyağı üretilmiyor..Zeytinde yok..Palmiye yağı kullanıyorlar...
Girişimci bir arkadaşımız buralara zeytin, zeytinyağı ve peynir pazarlayabilir..
Değerlendirin bu pazarı..Benden haber vermesi..))

Sevgili seyir severler...İndiğimizde saat farkı nedeniyle bir saat ileri aldık satlerimizi..yani 13.30 da kalktık saat 16.00 da varmış olduk..Air Asia 'nın uçuşlarını yaptığı LCTT airporta indik...İndiğimiz yerden uzunca bir yol yürüyerek pasaport kontrol ve bagajları aldık..Çıktığımız yerin hemen solunda kişi başı 8 ringit (gidiş /dönüş 14 ringit ve bir ay geçerli) bilet satış yerinden bilet alarak yaklaşık 100 metre ilerdeki KL Sentral-LCCT arası çalışan otobüslere binerek şehir merkezine geldik.Yol bir saat sürüyor..Taksi kullanmaya gerek yok otobüsler rahat ve fiyatı uygun..

Bu arada yaklaşık 100 USD = 300 Ringit..Bizim aklımız THB  ( 100 USD =3000 THB olduğundan) de olduğu için enterplasyon metodumuz şu oldu..
5 Ringit=3 TL, 10 Ringit = 6 TL..

Sağolsunlar ; M.Duran ve E. Akkuş'un tarifleriyle hiç sıkıntı çekmeden şehire ulaştık..Otelimizi KL Sentral ' e yakın seçtiğimizden intikalin bu safhasıda kolay oldu..Sabahtan beri yoldayız çok yorulduk biraz istirahat sonrası keşife çıkacağız..İstirahattede şehir broşürü ve metro hatlarını çalışacağım..

Bugünkü program " monoray " ile Bukit Bingtang bölgesine gitmek.. Bu bölge KL ' nin en turistik alışveriş merkezi..Çok etkileyici bir atmosfer var..  AVM de food courtda yemek yedik..Seçenek çok ...Her zevke göre yemek yenebilir...Burada Pavilion AVM 'den girerek ikiz kulelere kadar gidebiliyorsunuz..İkiz kuleler çok güzel ışıklandırılmış..Hemen yanındaki Suria alışveriş merkezide çok güzel..Gece LRT (light rail transit)ismindeki başka bir metro hattı ile otelimize döndük...Metrolar ile ulaşım çok rahat...Toplamda 8 hatları var ..çok düzenli ve trafikte hiç zaman kaybı yok..

Metro istasyonlarında ana duraklarda makinalar var..ara duraklarda görevliler var..gideceğiniz yere göre para veriyorsunuz..adapte sorunu yaşamadık..
Biletlerde 1-3 ringit arası..

Bu ülkede , uzun süredir görmediğimiz kadar başı kapalı kızlar (semte göre değişiyor) var..Mesela Bukit Bingtam'da çok az gördük.. Ayrıca; Polis , güvenlik görevlisi, pasaport görevlilerinin çoğu kapalı..

Yarın " Batu Cave " isimli tapınağa ve " Gingland" isimli şehirin dışındaki meşhur oteller bölgesi  ile kumarhane  ve eğlence parkına gideceğiz...


Ancak....Herzaman yaptığım gibi biraz ansiklopedik bilgi ile sizlere ülkeyi ve başkenti 

tanıtacağım..Çok az...)) Ama resimlerden sonra ..isteyen okur..))


Hoşçakalın...

Sahip olduklarınızın kıymetini bilmeniz dileklerimle...
Sağlık,özgürlük,sevgi,aile,güvenilir dostlar...her ne sizi mutlu kılıyorsa..



THE PETRONAS TWIN TOWERS


PHUKET HAVAALANI CHECK IN BÖLÜMÜ

PHUKET HAVALANI GATE GİDİŞİ

PHUKET HAVALANI....DİKKAT...EN AZ 45 DAKİKA ÖNCE VALİZLERİ VERMENİZ LAZIM..

PASAPORT KONTROL

PASAPORT KONTROLDEN SONRASI

PHUKET AİRPORT...BEKLEME BÖLGESİ..KALABALIK ...BİRAZ VAKİTLİ GELMEYİ  UNUTMAYIN..

BEKLEMEKTEN SIKILAN BİR YOLCU..)))

KUALA LUMPUR AİRPORT

LCCT GİRİŞ

LCCT BAĞLANTI YOLU

LCCT BAĞLANTI ..DEVAM..

LCCT AİRPORT

LCCT EXİT BÖLÜMÜ...OTOBÜSLER 100 METRE İLERDE..

KL-LCCT OTOBÜSLERİ

BUKIT BINTANG

BUKIT BINTANG

BUKIT BINTANG

BUKIT BINTANG

BUKIT BINTANG

PAVILION AVM ÖNÜ

ÜNLÜ PAVILION ÇEŞMESİ

HAPPY NEW YEARS..













PAVILION İLE PETRONAS ARASI KAPALI KÖPRÜ 10-15 DAKİKADA YÜRÜNÜYOR.. 

MEŞHUR İKİZ KULELER

MEŞHUR İKİZ KULELER

SURIA AVM

SURIA AVM

SURIA AVM

SURIA AVM



MALEZYA ÖZET BİLGİ :
XV.yy'da Malakka'da İslamiyet yayıldı ve bütün yarımadayı kapladı. Portekizliler ,  Hollandalılar ile İngilizler buraları sömürge olarak kullandı.II. Dünya Savaşı sırasında Malezya,  Japonya  tarafından işgal edildi. 1948'de Malezya Federasyonu hükümetine karşı gerillalar bir ayaklanma başlattılar. 1956'da yapılan İngiltere-Malezya konferansından sonra 1957'de Malezya'nın İngiliz Milletler Topluluğu içinde kalması şartı ile bağımsızlığı kabul edildi.

1961'de Malezya başbakanı Abdurrahman Güneydoğu Asya'daki İngiliz kolonilerinin bir federasyon halinde birleşmesi fikrini ortaya attı. Yeni federayon Malaysia(Büyük Malezya) diye adlandırıldı.Ülke topraklarından büyük çıkarı olan İngiltere, federasyon'un savunma görevini üstlendi Singapur 1965 yılında federasyon'dan ayrılmıştır. 
Başkenti Kuala Lumpur’dur. Kuala Lumpur ya da kısaca KL. Malezya'nın başkenti ve en kalabalık şehridir. 1857'de Gombak ve Klang nehirlerinin birleştiği yerde kurulmuştur.
 Malayların dışında yoğun Çinli ve Hintli nüfus barındıran Kuala Lumpur'da, Malay, İslam,Hint ve Çin kültürleri bir arada bulunur. 
Kozmopolit ve hızla yenilenen bir yapıya sahiptir. Dünyanın en yüksek yapılarından olan Petronas İkiz Kuleleri bu kenttedir.Nüfus yaklaşık 2 milyon kişidir ..Ortalama yıllık sıcaklık 32 derecedir.Kardeş şehirleri; Ankara - Türkiye , İsfahanİran , Meşhed- İran , Malacca - Malezya , Osaka - JaponyaKazablanka - FasLenkeran - Azerbaycan’dır.
Malezya topraklarının % 30'u tarım alanı, % 61'i ormandır. 2006 sayımlarına göre Malezya'nın nüfusu 26,640,000'dir.Bunların 5.44 Milyonu Doğu Malezya ve 21.2 milyonu Batı Malezya'da yaşamaktadır. Malezya'da yıllık nüfus artış hızı 2.4%'dür.15 yaşın altındaki insan sayısı toplam halkın 34%'üdür. Halkın 50.4%'si Malay, 23.7%'ü Çinli, 11%'i Yerli, 7.1%'i Hint ve 7.8%'i diğer etnik gruplardır. 
Malezya sahip olduğu etnik gruplar ve kültürler kadar din bakımından da bütün bir ülke değildir. Malezya'da en önemli din halkın yarıdan fazlasının inandığı Müslümanlık olmakla birlikte ikinci büyük din Budizm'dir. 2000 yılında yapılan sayıma göre halkın %; 55.4 İslam, 25.2 Budizm , 10.1 Hıristiyanlık , 6.3 Hindu , 2.6 Konfüçyüsçülük/Taoizm/Çin dinleri, 2.4 Diğer (Sihizm, Şamanizm, Bahailik, Animizmvb.)dür.
Malezya'da birinci sınıf vatandaş anlamına gelen Bumiputra'lar Vergi ödemez, Üniversite'ye sınavsız girer.Bumiputra'lar sadece Malay'lar arasından çıkar. 
Malezya'nın iklimi tropikal iklimdir. Muson rüzgarlarının etkisiyle de özellikle Ocak ve Mayıs ayları arasındaki sürekli yağışlar, ülkenin nem miktarının % 80 civarına kadar yükselmesine neden olur, ülkenin % 70'ini kaplayan tropikal ormanları vardır. Ormanlardaki mevcut 15.000 tür bitkinin 6000 türünü çeşitli ağaç cinsleri meydana getirir. Bu ağaçlardan bazıları 45 m yüksekliğe kadar büyüyebilir. 
Malezya Güneydoğu Asya ülkeleri içerisinde yıllık kalkınma oranı en fazla olan ülkelerden biridir. Malezya, ekonomik açıdan kendi kendine yeterlidir. En önemli ürünleri kauçuk, hindistancevizi, pirinç, muz, patates, ananas, hurma, mısır, çay, tütün'dür. Orman ürünleri bakımından oldukça zengin olup, özellikle kerestesi çok makbuldür.
Maden bakımından da zengin bir ülke olan Malezya, kalay üretiminde dünya birincisi olup, dünya kalay üretiminin % 70'ini karşılar..Balıkçılık ve turizm önemli gelir kaynaklarıdır. 



4 yorum:

  1. Tekrar iyi seyirler. Ama bu seyir defteri çok guzel. 2000 yılında biz oraya bakliyat ve zeytinyağı ayçiçek yağı pazarlamak icin gitmiştik. Ancak kulturlerinde ve damak tatlarinda bu tür yağları kullanma çok az. Oradaki hipermarketlerde zeytinyağı satılıyor fiyatları da çok uygun genelde turistik restaurant ve yabancılar tercih ediyor. Endonezya, malezya ve tai mutfağında palm yağı çok yaygın.
    Çin ve hint pazarında pazarlık payı çok.yüksek. Bukit Bingtang caddesinin bir arka caddesinde ıngiliz bar ve restaursntlari var. Akşamları icin çok uygun.iyi tatiller

    YanıtlaSil
  2. Hasan kardeşim merhaba...Benimkisi amme hizmeti..))Bir boşluğu farkedip girokrat arkadaşlarımı uyarmak istedim..ama maşallah sen gelmiş ve buraların piyasa araştırmasını yapmışsın..Ben bildiğin gibi Dz.K.K. 'da gecesi gündüzü olmayan bir hayat yaşadım. Dünya'ya yeni merhaba diyorum..Baksana balayımıza bile 30 sene geç çıkabildik..)))
    Yine bir şey dikkatimi çekerse bildiririm..Bu arada KL için önerilerin çok güzel ama biz şu an Bali'ye geçtik..Yayınlarımı koşuşturmaca içinde faz farkı ile yayınlıyabiliyorum..Buradan sonraki program sırasıyla ; Singapur,Samui,Siem Reap,Phnom Penh..buralara ilşkin güzel yerleri bildirirsen sevinirim..Selam ve sevgilerimle..

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Valla sizin programınız inanılmaz guzel.2000 yılında yine birşeyler pazarlamak ve satinalmak icin baliye gitmiştik. Yukarida kintimani ysnardagina yakın koylerlerin birisinin yakınında Monkey Forest (Maymunlar ormanina) mutlaka gidersiniz ancak tam o bölgenin çıkışında cenaze töreni alanı var. eğer denk getirebilirseniz ölü yakma töreni olur bazen müthiş bir tören ve ani oluyor.

      Sil
  3. Hasan Kardeşim sağol ve varol..Desteğe devam..Ne kadar okusakta gelen ve görenin bilgisi çok yararlı oluyor..Bali adasın da bu bahsettiğin yerleri dolanmak için turmu aldınız..yoksa araba veya motor kiralayıp kendinizmi gezdiniz..acele cevap.. stop.. selamlar... stop..

    YanıtlaSil