21 Şubat 2013 Perşembe

Güney yarımkürede ilk Liman Cakarta...


Sevgili seyir severler merhaba,
Her denizcinin gönlünden uzaklara gitmek geçer..Bunu ifade etmese bile içten içe hayal eder..
Benim için güney yarımküreye geçme hayalim bugün gerçekleşti..Darısı tüm denizcilerin başına...

Cakarta ..... Uzakdoğunun ticaret merkezinden sevgilerimle....
Sevgili seyir severler...KL 'de sabah erken başlayan bir programla seyire hazırlandık...06.30 kalk..Otelden ayrılış işlemleri ve LCCT 'ye giden 07.15 uçağına biniş ...Kahvaltı otobüste..Süt ve sandviç...Bir saatlik intikal...Check -in yapmıştım(on-line) bavulları vereceğiz ama ilgili gişeleri bulamadık..Neyse bir görevliye sorduk ve çözdük sorunumuzu..İşlemler tamam..Ohhh...

Tavsiyem her zaman  havalanına vakitli gidin..Bu seyir eğer uluslararası ve tanımadığınız bir havalanı ise daha da önemli..

Bir ara otelde kahvaltı yapıp 07.45 otobüsü ile gitsek diye düşündüm..Hata olurmuş..Bilmediğin ülkede bir sürü bilmediğin etken devreye girebilir ..Başta sabah trafiği..havalanı güvenliği..çalışma hız ve tempoları..uçuş sıklığı ve dolayısıyla havalanı kuyrukları vs..Risk almayın...Dikkat..



KL den ayrılış...Çıkış Kapısı...Kuzey yarımküreye veda..



Cakarta...Pasaport kontrol...15 gün vize verdiler...

Cakarta havalanı çıkışa ilerlerken..

Cakarta havalanı çıkışı..İlerde" Damri otobüslere " bindik..

Sevgili seyir severler...

Cakarta havalanından çıkışta iki yöntemle şehire gidilebilir...Taksi veya otobüs..
Ben yaptığım araştırmada otobüsün rahat olduğunu  okumuştum..

İnince sordum ;otobüs  kişibaşı 25.000 IDR (Rupiah-RP)  ve bir saat intikal..Taksi  200.000 RP civarında.. Otobüs şehir merkezindeki milli anıtın( MONAS ) olduğu geniş bir park alanının yanında bırakıyor..Otelimiz de haritaya göre buraya bağlanan bir ana yolun üzerinde 3 km mesafede ..

Otobüs yola çıktı ve trafik çok kötü..Gerçi otobüs klimalı ve koltuklar rahat..Bir de bonusu wifi var..
Hemen girdim internete ve adım adım şehire girişi ve otelimize olan konumumuzu takip ettim..Yakınlarından geçerse otelin orada ineceğim..Son durağı en uygun konum..3 km otele mesafemiz..Teoride herşey muhteşem..

Şimdi gelelim gerçeğe..
İner inmez bir sürü taksi şöförü üşüştü  ve otele gitmek için en son 50.000 RP istediler.. Taksimetreniz yokmu diyorum anlamıyorlar..Rakamlar yüksek olunca tam olarak para enterplasyonunu yapamadan bende inat ettim..10.000 RP veririm dedim..25 km den 50.000 e geldik ya..adamlarla  anlaşamadık..bu arada yandaki tuk tuklar devreye giriyor..Sistem bu şekilde herhalde..  yaşlı bir tuk tuk çu ile anlaştık..20.000 RP .. Hayatımızın belkide  en entresan deneyimlerinden biri böylece başlamış oldu...

Bizim yaşlı  tuk tuk çunun okuma yazmasının olmadığını,biliyorum dediği oteli bilmediğini,bir daha hayatımız boyunca kendi irademizle girmeyeceğimiz yollardan geçerek anladık..

Cakartanın ana yollarının  hemen arkasında ne sefalet varsa gördük..Oraya girdik, buraya girdik, o  yola geçtik ,bu yola geçtik..Yaşlı tuk tuk çu en az 5-6 yerde durup oteli sordu..Geçtiğimiz yerler bir araba geçimi genişliğinde ama... sağlı sollu  park edilmiş motorlar ,dükkanlar -tamirhaneler ne ararsan var ..ayrıca  yük alanlar..yük boşaltanlar .. herkes o karışıklıkta birbirini geçmeye çalışıyor ..sürat de 1-2 km hızında..tam bir keşmekeşlik..

Bir de.. nasılsa bir kaç dakikada gideceğiz diyerek önemsemediğimiz... üç tekerlekli tuk tuk'un oturma alanı..Tuk tuk bildiğiniz motorsikletin arkasına yapılmış dar bir kapalı alan..Biz oturunca valizleri mecburen  kucağımıza aldık..İki küçük çantamızıda yaşlı  tuk tukçu yanına koydu..Ama tuk tuk 3-5 dakikada bir stop ettiği için o çantalarda arkaya geldi..Hava 35 derece ..Motoru stop etmesin diye , durduğu yerde bile  devamlı gazlı çalştırıyor şöför..Egzos kokuyor zaten her yer..Sürekli  korna çalınıyor ve bağırış çağırış heryerde .. Kafamız oldu kazan..Terden olduk sırılsıklam..Bir saat  kadar sonra bizim otele 200 metre mesafede sonunda tuk tukda bozuldu ve otele yürüyerek gittik..

Bu arada 10.000 Rp = 1 USD olduğunuda öğrenmiş olduk..3 USD ye bizim yaptığımız bir saatlik tuk tuklu şehir turunu  dünyada kimse, istese, koordine edemez..))) İnanılmazdı çok da eğlendik.

Cakarta başlangıcımız çok etkileyici ve değişik  oldu ama,,,, otelimiz bu ilk sıkıntıların tümünü unutturacak güzellikte  çıktı...

Akşam üstü yürüyerek otel çevresi ve milli anıt ile etrafını gezerek turizm programımızı sona erdirdik..


Cakarta'nın her yerinde yüzlerce motorsiklet

Milli anıt çevresi ..

Cakarta yolları..

Milli anıt çevresi

                                                                  MONAS milli anıtı

MİLLİ ANIT ÇEVRESİ

MİLLİ ANIT ÇEVRESİ
Sevgili seyir severler...
Bu seyirle ilgili bir anımızda... sevgililer gününü iki ayrı ülkede..iki ayrı şehirde..iki ayrı yarımkürede geçirmiş olduk...Herkesin gönlünden geçen hayallerini gerçekleştirebilmesi dileğimle... :) :) :)

Otel reklamını sevmem ama bu otelin kahvaltısıda muhteşemdi..
Sevgili seyir severler..

Cakarta 'da metro yok..Ulaşım tam bir kaos..Trafik çok kötü..Motorlar ayrı bir dert ve her yerdeler...
Tek kurtuluş bizim metrobüs ve bir dönem İstanbul'da uygulanan tercihli otobüs yolu benzeri olan hatlar..BUSWAY ROUTE denilen ve bir nevi Avrupa daki metro sisteminin otobüslerle oluşturulmuş şekli.
Aşağıya şemasını koydum..Cakartada yapacağınız tek şey..Bu otobüslere binerek ilk durak ve son durak arası şehir turu atmak..Otobüsler klimalı ve 20 derece civarında içleri..Geneldede durumları iyi..Aktarma istasyonlarında farklı yönlere giden otobüslerle tüm şehri dolaşabiliyorsunuz.

Şehirle ilgili bir çok site ve broşür incelememe rağmen çok fazla seçenek bulamadık gezecek..
Hayvanat bahçesi,Miniatürk benzeri bir yer ve eğlence parkı , golf ve spor alanları ile sanatsal ağırlıklı turda ilgimizi çekmedi..Geriye şehrin müzelerininde olduğu old city gezisi ve alışveriş merkezleri kaldı..Tabiiki ulaşım otobüsle..

Otobüsler kişibaşı 3500 RP..Birde mavi stationdan büyük kamyonetten küçük dolmuşlar var onlarda indi -bindi 2500 RP ve mesafeye göre ücretli..


Otobüs hatları

Old city

Old city

Old city girişi

Old city girişi

Tarih müzesi

Tarih müzesi


Old city meydanı

Seramik müzesi

Old city

Old city


Old city

Old city bakımsız bir halde..

Otobüs durakları yolun tam ortasında..

Old cityde çökmüş bir banka..))

Şehiri boydan boya geçen kirli  nehir..Buraya bir "Dalan" başkan lazım..))

Old city eskileri..

Şehirin diğer ulaşım aracı..Öne bir arkaya 8 yolcu alıyor..

POLİSLER GÖREVDE..

Türkleri sevdirelim..Hatıra fotoğrafı çektirdik..

Gelecek kuşak turistlerin ilgisini çekiyor..Bende resimledim..

Banka müzesi
Sevgili seyir severler,
Old city gezimiz biraz hüsran oldu..120 tarihi bina ve 4 müze olan bu bölüm..Çok bakımsız bir bölüm..Buradan 1 nolu hatta binerek hem şehri gezdik hem de son duraktaki iki AVM yi dolaştık..Otobüsle yaptığımız bu gezi 45 dakika sürdü..Bu arada bu hatta çok güzel binalar ve peyzaj olduğunu gördük..Akşam bunlardan Grand Indonesıa Shopping Tower bölgesine gelmeye karar verdik..Son durakta indiğimizde ki Blok M   AVM ise  bizim Mahmutpaşa'nın AVM versiyonu..Buradan tuk tuk la gittiğimiz Dhamawang AVM de güzel , hoş ama boş bir AVM ..Aynı güzergahtan geri dönüp havuz keyfi yaptık..Otel şehirde en keyif aldığımız yer çıktı..

Otobüslerin içi..Her kapıda görevli var..Ön taraf bayan bölümü..

Sightseeing

Sightseeing

Blok M  AVM

Blok M  AVM

Blok M  AVM

Blok M  AVM...Bursa filan yazıyor ..çözemedim..

Blok M  AVM

Blok M  AVM

Blok M  AVM

Blok M  AVM

Blok M  AVM de bir yerli tablosu..

Blok M  AVM
Sevgili seyir severler,
Akşam yemeğimizi bahsettiğim modern   AVM  bölgesinde yedik..Geç geldiğimiz için kapanma saatine yakındı..Yarın ki programımız şu..Bu şehirde başka yapacak bir şey bulamadığımızdan ... sabahtan otelde havuz ve keyif..Öğleden sonrada  , en güzel ortam burada olduğu için plazalar bölgesi...Bu şehirin en güzel yanı ana arterlerdeki birçok plazalar bölgeleri..Altın üçgen denilen üç ana yol bunların en meşhurları..Sudirman,Jalan Jend ,Kuningan road..Şehirin en meşhur alışveriş plazalarıda;Grand Indonesia,Pondok Indah ,Plaza Seneyan,Taman Anggrek,Pasıfıc Palace,Tanah Abang,Thamrin City ..Liste uzayıp gider..Ancak bunlar cadde tarafı güzel olanlar bir arka sokağa geçmeyin..))



Şehir görüntüsü..Plazalardan..


Grand Indonesia meydanı




Grand Indonesia AVM









Sevgili seyir severler,

Cakarta dünyanın en kalabalık şehirlerinden biri ama turizm yönü biraz zayıf kanatimce..Şehir ticaretle ilgili....Şehirin ana arterleri dışında durumuda çok vahim..7-8 AVM bölgesi muhteşem.. Oteller muhteşem..Havaalanı ve havalanı yolu çok güzel..Buraları gören bu şehir cennet zanneder..Ama ben arka sokaklarını yaşadım..siz yaşamayın...))

Bu nedenle ticaret yapmayacaksanız buraya tatile gelmeyin derim..veya...bizim gibi yapın...   bir-iki gün liman üçüncü gün seyir..))

Trafiğinide unutmayalım..Karşıdan karşıya geçecek yer bulamıyorsunuz..Onlar alışmış ama biz ciddi tehlikeler yaşadık karşıdan karşıya geçerken..Aklıma bir arkadaşımın anlattığı fıkra geldi ..Sizinle de paylaşayım..

Temel Amerika'ya gitmiş ..Bir yerde yoldan karşıdan karşıya geçmesi lazım..Arabalar vızır vızır geçiyor..Yol altı geliş altı gidiş..Bir iki denemiş ..Olmuyor ezilecek..Bir bakmış karşıda bir Coni..Seslenmiş ona..Hey Coni kardeş ben karşıya geçmek istiyorum ne yapmam lazım ...Coni'den cevap.. Bilmiyorum ben burada doğdum..)))

Sevgili seyir severler,

Herzaman yaptığım gibi bu ülke ve Cakarta ile biraz ansiklopedik bilgi veriyorum..Yatmadan önce bir parça su ile..)))) Ayrıca ıpadle çektiğimiz birkaç resmide anı olsun diye  en arkaya koydum..

Cakartadan selam ve sevgilerimle...

Yarın sabah Bali'ye geçiyoruz..Adanın Kuta bölgesinde kalacağız ..Görüşmek üzere hoşçakalın..

Sahip olduklarınızın kıymetini bilmeniz dileklerimle...
Sağlık,özgürlük,sevgi,aile,güvenilir dostlar...her ne sizi mutlu kılıyorsa..

 ENDONEZYA   :


Endonezya (İndonezya), resmi adı Endonezya Cumhuriyeti olan Güneydoğu Asya ve Okyanusya'da yeralan bir ülkedir.
Endonezya 17.508 adadan oluşur.Endonezya genel yapı îtibâriyle volkanik adalardan müteşekkildir. Çoğusönmüş vaziyette yaklaşık 150 civarında volkan bulunmaktadır. Ülke Ekvatorçizgisi üzerindedir.
250 milyon civarında nüfusuyladünyanın en kalabalık dördüncüülkesi ve aynı zamanda en kalabalık müslümanülkesidir. Endonezya halk tarafından seçilmiş meclisi ve devlet başkanı ile bir cumhuriyet'tir.
Ülkenin başkenti Cava adasındaki Cakarta şehridir. Sınır komşuları, Papua Yeni Gine, Doğu Timor ve Malezya'dır.Diğer komşu ülkeleri Singapur, Filipinler, Avusturalya ve Andaman ve Nikobar adalarıdır. Endonezya  G20 üyesiülkelerdendir.
Bağımsızlıktan sonra yapılançalışmalarla ülkenin resmî dili olarak, kullanılan farklı lehçelerin ortakkısımlarını ihtiva eden “Bahasia” denilen lisan kabul edilmiştir .
Endonezya tarihiülkedeki doğal kaynakları elde etmek isteyen yabancı güçlerin etkisindekalmıştır. Müslüman tüccarlar bölgeye İslamdinini getirdiler. Halk İslâmiyeti hiçbirzorlama olmaksızın kabul edip benimsemişti. Bundan dolayı da İslâmiyet,Endonezya’da süratle yayıldı. Halkın % 90'ı Müslümandır. Kalanı ise Konfüçyanizm, Budizm, Putperestlik ve Hıristiyanlık gibi inançlara sâhiptirler..
Avrupalı güçler ise Coğrafi keşifler ile "Baharat Adası" adı verilen Maluku'yu eldeedip bölgedeki ticareti tekelleri altına almak için birbirleriyle savaştılar.
 Endonezya İkinci Dünya Savaşı'nın sona ermesiylebirlikte üç buçuk asır süren  Hollanda  sömürgeliğinden   kurtularak bağımsızlığını elde etti. Ülkenin kurulu olduğuadalardan Yeni Gine Hollandalıların elinde kaldı. Endonezya ancak 1962senesinde adanın batı kısmını Hollandalılardan kurtardı.
1965 Mayıs'ında Çin ve SSCB destekli birdevrim teşebbüsü oldu. 1.000.000 civârında insanın öldüğü iç savaştakomünistler ve komünist olduğundan şüphelenilenler dünyada eşine az rastlananbir katliamla ortadan kaldırıldılar.Özellikle Çinli azınlık neredeyse tamamenimha edildi, milliyetçi adı verilen katil milis çeteleri ve ordu tarafındanbertaraf edildi.
 Şu anki Endonezya Cumhuriyeti üniter bir devlet olmakla birlikte otuzüç eyaletten oluşur.
Pekçok irili ufaklı adaya sahipolan Endonezya farklı dil, din ve kültüre sahip etnik gruplardan oluşur. Cavalılar politik güç olarak baskın en büyüketnik gruptur. Endonezya ulusal bir dil, etnik çeşitlilik ve çoğunluğu müslümanolmak üzere farklı dinlerin biraraya gelmesiyle ortak bir kimlikgeliştirmiştir. Endonezya'nın "Çoklukta birlik" anlamına gelen ulusalsloganı "Bhinneka Tunggal Ika" çeşitliliğinülkeyi şekillendirdiğini ifade eder. Çok büyük nüfusuna rağmen Endonezya, eldeğmemiş doğa alanlarıyla dünyanın en büyük ikinci biyo çeşitliliğine ev sahipliği yapar. Çokzengin doğal kaynaklarına rağmen günümüz Endonezya'sında fakirlik yaygındır...

CAKARTA   :
Cakarta, Endonezya'nın başkenti ve en büyük şehridir. Cava Adası'nın kuzeybatısındadır.Cakarta ülkenin ekonomik, kültürel ve siyasi merkezidir. Endonezya ve Güneydoğu Asya'nın en kalabalık şehri olmakla birlikte Dünya'nın da onikinci en büyük şehridir. Cakarta ismi Sanskritçe bir kelime olan "Cayakarta"'dan gelmekte olup; "muzafferiyet" veya "zafer" anlamlarına gelir.
Dördüncü yüzyılda kurulduktan sonra şehir Sunda krallığının önemli bir ticaret limanı haline geldi. Hollanda Hindistan'ı kolonisinin de başkentliğini yaptı. İkinci Dünya Savaşı'ndan sonra Endonezya'nın bağımsızlığını ilan etmesiyle ülkenin başkenti oldu. Önceki isimleri sırasıyla Sunda Kelapa (397–1527), Jayakarta (1527–1619), Batavia (1619–1942) ve Djakarta (1942–1972) şeklindedir.
National Monument (Monas) ve İstiklâl Camii şehrin simgesi olan yapılardır.Kardeş şehirleri; Pekin ,  Berlin  İstanbul , Cidde , Los Angeles , Yeni Güney Galler ,  Paris, Rotterdam , Seul,  Tokyo,  Manchester , New Mumbai’dir.


Sahip olduklarınızın kıymetini bilmeniz dileklerimle...
Sağlık,özgürlük,sevgi,aile,güvenilir dostlar...her ne sizi mutlu kılıyorsa..


MİLLİ ANITLARI


AKILLANMADIK YİNE TUK TUKA BİNDİK..BU SEFER YOL BİLENİNE...  TEYİT ETTİK..)))


BLOK M'den sonra gittiğimiz AVM




MODAYI YAKINDAN TAKİP ETTİM ORADA


TAVANI ÇOK HOŞUMUZA GİTTİ..ÜÇ BOYUTLU BOYAMIŞLAR..


ENDONEZYADA GELENEKSEL BALIK AVLAMA HALEN ADALARDA UYGULANAN


ENDONEZYADA GELENEKSEL YÖNTEMLE AVLANAN KÖPEKBALIĞI


ANINDA PAYLAŞIM


AĞAÇ YAŞKEN EĞİLİR...ÇOCUKLAR EĞİTİMDE..


CAKARTADAN SEVGİLER..SIRADAN BİR CADDESİ..


Sahip olduklarınızın kıymetini bilmeniz dileklerimle...
Sağlık,özgürlük,sevgi,aile,güvenilir dostlar...her ne sizi mutlu kılıyorsa..

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder