28 Ocak 2013 Pazartesi

Bangkok'tan sevgilerle..Tur günü...

Sevgili seyir severler merhaba,

Bu sabah bizim için çok erken başladı..Kalk borusu sabah saat 06.00 da çaldı..Tur aracını lobbyde beklerken Akkuş'un hatırlatması sonucu geceden aldığımız hazır gıda ile kısa bir kahvaltı yaptık( sağol Akkuş)ve gelen tur arabası ile Khosan Road toplanma bölgesine intikal ettik..

Aracımız bir midübüs ve dolu 12 müşterisi var..Ama burada turlar sanıyorum bu tip araba ile yapılıyor çünkü aynı anda birçok benzer araç avara etti..

Tayland 'ta ulaşım da , hava /kara dikkat edilmesi gereken en önemli husus klimadan korunmak..biz tedbirimizi aldık..sizede almanızı tavsiye ederim..

İlk durak Floating Market...yaklaşık 2 saat yol gittik...İlginç bir yer sabah açılıyor öğlen kapanıyormuş..satıcılar civardaki çiftçiler...çoğu yaşlı bayan ve kano benzeri bir ince uzun kayıkla genelde sebze meyva satıyorlar..Bir büyük demet muz aldık inanılmaz lezzetliydi ve sadece 10 THB gibi komik bir paraydı.

Ancak , burası turizme yöneldiğinden bu işin reklam bölümü olarak kalmış esas iki kenarda bildiğimiz salı pazarı gibi tezgahlar var aklınıza ne geliyorsa satılıyor..bir de kişi başı 150 THB alarak daracık kanalda yarım saat dolaştırıyorlar ..biz binmedik..kanal zaten 2 metre genişliğinde onlarca tekne ..biz iki tur attık sahilde kayıktakiler hala trafikteydi..)))

Tur arabasında Arjantinli ama Kanada 'da yaşayan bir bayanla ( Patricia) tanıştık..çok eğlenceli birisiydi..kocası gelmemiş o gelmiş yalnız..bir pazarlık yapıyor tezgahlarda...muhteşem..2700 THb denen elbiseye 200 diyor sonra 500 THB alıyor..)))

Buradan nehir yolu ile yaklaşık 30 dakika kano büyüğü motorlu tekne ile tur yaptık muhteşem bir ambians vardı..sonra yarım gün tur alanlar (Floating market)ayrıldı..bizlerde midibüslerle yeni bir tasnifle ve kısa bir intikalle yemek mahalline intikal ettik..Yemek yeri Kamil Koç dinlenme yeri gibi bir yerdi..Masalarımız hazırdı ve menü ortaya dört çeşit salata ve iki kişiye bir tabak serpme usulü soslu tavuk..acıkmışız gayet güzel yedik...

Yemek sonrası 1 saat kadar intikalle meşhur Kwaii köprüsüne ( halk arasında ıslık çalınarak geçilen köprü olarak bilinen) geldik..

Şimdi bakınca çok sıradan gibi gelen kısa bir köprü ama uğruna yaklaşık 125.000 kişi ölmüş..Adına yapılan film ile tanınır..

Kwai Köprüsü, (Özgün adı :The Bridge on the River Kwai) 1957 ABD yapımı film.1957'de sekiz dalda Oscar'a aday olmuş ve En İyi Film, En İyi Yönetmen, En İyi Erkek Oyuncu, En İyi Senaryo, En İyi Görüntü, En İyi Kurgu ve En İyi Müzik dallarında Oscar almıştı.

Filmin Özeti: 1943'te Tayland'ta bir Japon esir kampının komutanı olan Saito, kampa yeni gelen İngiliz Albay Nicholson'dan adamlarına Kwai nehri üzerine bir köprü kurmalarını emretmesini istemektedir. Saito'nun amacı bu köprüyü kullanarak Japon birliklerine cephane taşıma konusunda avantaj sağlamaktır. Saito'nun işkencesine dayanamayan Albay bir süre sonra köprünün emri altındaki mühendisler için de bir moral kaynağı olacağını düşünerek onun isteğini kabul eder. Nicholson düşmanının esiri konumunda da olsa, onun ve adamlarının yapabileceğinden daha iyi bir köprü yaparak onu psikolojik seviyede altetmiş olacağını düşünür. İnşaat ilerledikçe Nicholson köprünün düşmanına avantaj sağlayacağını tamamen unutur ve onu mükemmelleştirmek için elinden geleni yapar...

1997 yılında Amerika Birleşik Devletleri Kongre Kütüphanesi tarafından "kültürel, tarihi ve estetik olarak önemli" filmler arasına seçilerek ABD Ulusal Film Arşivi'nde muhafaza edilmesine karar verilmiştir.Seyretmedi iseniz tavsiye ederim..

Bu filmi seyerederken (seneler önce)çok etkilenmiştim ve içimden görmek istemiştim..Kısmet bugüneymiş...İstemek çok önemli...İsteyin ve gayret edin oluyor..Ne istiyorsunuz mesela şu anda...Samimi olun ve hemen o iş için gayret sarfedin...Tatil mi...Girin uçak arama sitelerine bakın kampanya varmı...Maaşlısınız para mı istiyorsunuz..hemen milli piyango,loto,toto oynayın...Şans kapınızı açık bırakın...)))

İsteyin ama gayret edin....Mutlaka olur..Olmazsa sorun sizde değildir..)))

Buradan çıkışta ölenlerin anısana yapılan anıt mezarlığa gittik...Bir sivil olmama rağmen asker geçmişim hala canlı demekki çok duygulandım orada..Neyse..

Bu intikalde de Gülsen ve Emel isimli iki cici kızımızla tanıştık..Hollanda 'da yaşıyorlarmış..Üçüncü nesil gurbetçiler..Çok kibar ve eğitimliler..Hemşire ikiside.. Birisi anestezi uzmanı olmuş..Bir kaç lisan konuşuyorlar ,çok canayakın ve entellktüeller..Biri bekar diğeri evli .. Evli olana tembih yaptım..kızım bak sen geziyorsun kocanda gezer sonra işler sarpa sarar diye..merak etmeyin ..ben onu buralara yalnız göndermem ...erkek kardeşimle gönderirim demesinmi..))Çok güzel iki haftalık bir planlama yapmış ve uyguluyorlar..Bizede önerilerde bulundular...Çok sevdik onları ayrılırken tam Türk usulü zor ayrıldık..)))

Buradan 1 saat intikalle " Tıger Temple "geçtik.Burası aslında bir WAT..Açık ismi...Wat PA Luangta Bua Yannasampanno...1994 yılında ünlü bir meditasyon gurusu olan öğretmen tarafından kurulmuş.. Wat ' a saygı olarak onun ismi verilmiş...

Zaman içinde köylüler ormanda buldukları yabani hayvanlardan yaralı olanları(inek , keçi gibi ) iyileştirsinler diye keşişlere getirmişler..onlarda iyileştirip doğaya salmışlar..

Bu dönemde Tay avcılar anne ve baba kaplanları para için öldürdüklerinden boşta kalan yavrulardan biri yiyecek bulmak için bu Wat 'a gelince , keşişler bu durumdaki yavru kaplanları sahiplenmişler ve kamp bu şekilde oluşmuş...Zaman içinde ürediklerinden ve onlara doğal bir ortamda hazırlandığından bu iş artık bir ticari boyutda kazanmış...

Bangkok'tan buraya (Tıger Temple)müstakil gelmek isteyenler için....zor ama size kalmış...otobüs ve taksi ile gelinebilir yaklaşık 3 saat sürer...giriş kişi başı 600 THB...ayrıca ulaşım maliyeti de olacak...Çok sevenlere özel tüm günlük ve kalmalı program da yapıyorlar..Kişi başı 1000 ile 5000 THB arası maliyeti var...Kısa Quiz zamanı...Para çevirme nasıl yapılıyordu....unuttunuz dimi....50 THB 3 TL...100 THB 6 TL...

Diğer turlarda müstakil yapıldığında benzer maliyet çıkacak..pek uygun gibi gelmedi bana ..karar sizin...

Biz komple bütün günü tur olarak satın aldık...Floating market,Kwai köprüsü ve Tiger Temple..2500 THB (kişi başı)....Pazarlık esas....kredi kartına % 5 komisyon dedi..2000 THB anlaştık...anlayacağınız kredi kart komisyonsuz % 20 indirimde anlaştık..bize %25 kazançlı oldu..ama daha da indirim olurmu denemek lazım...bence sizde böyle bir gün istiyorsanız kendiniz gelmeyin tur alın..pazarlık yapmayı unutmayın...)))

Değişik bir atmosfer yaşadık ve dönüş 3 saate yakın sürdü..Bizde zaten yorgunluktan perişan yol boyu uyukladık..aman dikkat..neye..klimalara ...acaip çalıştırıyorlar..üstünüze ve başınıza bir tedbir düşünün...

Bangkok'a gelince Akkuş arkadaşımızla buluşup Terpminal 21 isimli büyük bir alışveriş merkezinde yemek yedik...Her sefer farklı mekanlarda değişik yemekleri tadıyoruz.. Öneriler uzun zamandır buralarda olan Akkuş'tan...Yumurta genelde çok kullanılıyor..çocukken girdiğimiz askeri okulda kadınbudu köftenin talaşı olurdu ..bayılırdım tadına..burada ona benzer bir yemek yedim ..ayrıca .. Mangolu pirinçli bir tatlı ...muhteşemdi..

Yemeğide yedik , sohbette ettik,alışveriş merkezide kapanıyor...

Uyku gelmiş bedene ne mutlu yatmaya gidene...

Yarın ünlü Chatucak pazarına gideceğiz...

Bangkok'tan sevgilerle...

Sahip olduklarınızın kıymetini bilmeniz dileklerimle... 
Sağlık,özgürlük,sevgi,aile,güvenilir dostlar...her ne sizi mutlu kılıyorsa..





































Hiç yorum yok:

Yorum Gönder